Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

BLW vagy püré korszak

Mayerné Répási Adrienn
2020. 04. 13. 11:58:52
BLW vagy püré korszak

Mikor megszületik a fejünkben, hogy babánknál elkezdjük a hozzátáplálást, rögtön szembe találjuk magunk a kérdéssel, mikor és milyen formában tegyük. Hogyan kezdjünk neki, melyik verziót válasszuk? Pürés vagy BLW? Bejegyzésünk ezt a két típusú hozzátáplálással ismertet meg.

Évről évre változik az ajánlás a WHO-tól. Arra törekedjünk, hogy minél tovább tudjuk kizárólagosan anyatejjel vagy tápszerrel etetni babánkat, igény szerint. A mai tényállás szerint hat hónapos kor körül érdemes bele kezdenünk, előbb semmiféleképpen sem. A gyors gyarapodáshoz, növéshez szükséges energiát, fehérjét, zsírt és szénhidrátot, a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat ebben a korban az új táplálékok bevezetésével tudjuk biztosítani. Ekkor a baba már biztonságosan tud ülni, a fejét megtartja, tud fogni és érdekli, mi van a szülei tányérján, ráadásul a pocakja is kellőképpen megérett a hozzátápláláshoz, nem csak anyatej vagy tápszer feldolgozására alkalmas. Hallgassunk a megérzéseinkre! Amikor a fenti feltételek biztosítottak, akkor kezdjünk neki csak. A védőnőre, gyermekorvosunkra is támaszkodhatunk biztonsággal, ebben a témában.

 A hogyan kérdésre már kicsit könnyebb válaszolni. Kétféle verzió létezik, a kezdeti lé, majd püré formában való táplálása a babának és a BLW. Egyik sem jobb vagy rosszabb. Nekünk kell kitapasztalnunk a babánknál, melyik alkalmazható könnyedebben és számunkra melyik kényelmesebb, elfogadhatóbb.

A BLW (baby-led weaning) az igény szerinti hozzátáplálást jelenti, szilárd ételekkel kezdve, kihagyva a pürésítés, pépesítés folyamatát. Számtalan előnyeinek egyike, hogy könnyen a markába tudja fogni a baba a hüvelykujja és a mutatóujja segítségével az ételeket, ezáltal ügyesedik a kis keze is, nem csak jóllakik. Nem kell órákat pacsmagolnunk a konyhában, millió olyan gépet venni az ételek elkészítéséhez, mint almareszelő, botmixer és társai. Nem tudja túlenni magát a csecsemő, hiszen ő juttatja be az ételt a szájába, abból is csak azt, ami szimpatikus neki és akkora mennyiségben, ami pont elég számára. Játszhatunk a tányérján lévő ételekkel. Adjunk neki különböző formákat, színeket, textúrákat, így mindenféle illattal, ízekkel találkozik rögtön a tányérján, nagyon élvezni fogja. Hamar önálló lesz az evésben, viszont egy kis maszatolással jár. Néha több fog jutni az etetőszékbe, mint a kis pocakjába, azzal számoljunk. Mivel kezdjük? Olyan párolt, főtt ételeket kínáljunk neki, mint a sárgarépa, zöldbab, karfiol, brokkoli, alma, barack, körte, amit nagyobb darabbak a kezébe tud fogni. Viszont soha ne hagyjuk a babát egyedül az étellel!

A folyós, pépes ételek adása a másik lehetőség a hozzátáplálás során. Ez az évek alatt elfogadottá vált, standard megoldás. Így jobbára egyforma állagú és színű étkek kerülnek a baba étrendjébe. A pépes ételek elsőként egy, majd a későbbiekben többféle alapanyagból vannak összemixelve. Talán kicsit pepecselősebb munka az alapanyagokat megfőzni, párolni, reszelni, turmixolni, de a babák szeretik. Minden esetben alaposan mossuk, tisztítsuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket és csak az után álljunk neki a darabolásnak, préselésnek, pépesítésnek. Ennél az étkezési formánál kezdetben az anyatejet vagy a tápszert gyümölcs levével váltjuk ki, majd egy kicsit hígabb gyümölcs pépes formájával, főtt zöldséggel, későbbiekben pedig éppen hogy csak pürésített változatot kínálunk. Egyes gabonafélékkel is megismertethetjük a gyereket fokozatosan, a pürébe keverve.

Hamarosan folytatjuk a cikksorozatot, melyben anyukák beszélnek majd a BLW-vel kapcsolatos tapasztalataikról.

 

Keresés