Hozzávalók:
250 g liszt
1.5 dl langyos víz
15 g friss élesztő
1 tk só
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, majd 10 percig hagyjuk éledezni. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy kézzel pár perc alatt tésztát dagasztunk belőle, majd liszttel megszórjuk a tetejét és letakarva hagyjuk egy órát pihenni meleg helyen. Ha körülbelül duplájára kelt a tészta, négy egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőlük úgy, hogy mindig alulra hajtogatjuk a tésztát, közben tenyerünkben forgatva görgetjük. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és letakarva még 20 percig kelesztjük őket. Eközben 190°C-ra előmelegítjük a sütőt. Éles késsel egy-egy vágást ejtünk a zsemlék tetején, majd vízzel lespricceljük és 30-40 perc alatt megsütjük őket – figyeljük, hogy mikor kapnak szép színt.